over

Aleide Lawant is geboren op 9 februari 1984 in Alkmaar. Tot haar achttiende is ze nooit in aanraking geweest met vechtsporten. Dan doet ze voor de grap eens mee met een kickboksles en komt de Alkmaarse er al snel achter dat ze talent heeft. Het duurt niet lang voor Aleide vijf dagen in de week bij Loeks Gym traint, een kickboksschool in het stadshart van Alkmaar, onder leiding van Peter van Os. Deze trainer heeft jarenlange ervaring binnen en buiten de ring. Zijn kennis verkreeg hij bij het beroemde Mejiro Gym in Amsterdam, de sportschool van grondlegger van de sport Jan Plas. Van Os behoort hier tot de eerste lichting vechters, samen met grote namen als Rob Kaman en André Mannaart.

Binnen een jaar staat Aleide in de ring in december 2003. De eerste wedstrijd beëindigd ze op een technisch knock-out in de eerste ronde. De winst ruikt naar meer en is het begin van een mooie kickbokscarrière die nog steeds voortduurt. Inmiddels is Aleide omgedoopt tot The Dutchess en heeft ze tegen veel grote talenten in de Muay Thai- en kickbokswereld gestaan, zoals Julie Kitchen, Miriam Nakamoto, Lindsay Scheer, Hatice Ozyurt and Maria Pantazi. In december 2011 wint de Nederlandse het Enfusion Reality toernooi van de Team Captains, een televisieprogramma dat wereldwijd wordt uitgezonden. In augustus 2013 vecht Aleide voor de prestigieuze WBC-wereldtitel tegen Miriam Nakamoto in Californië. Ondanks dat ze de titel niet mee naar huis neemt, laat ze wel een hele goede indruk achter in de Verenigde Staten. Over de bloederige Muay Thai partij op ‘full rules’ (met ellebogen) wordt lovend gesproken over The Dutchess.

Inmiddels is kickboksen niet meer uit het leven van Aleide weg te denken. Haar hele week staat in het teken van de sport. Jammer genoeg is het vrouwenvechten nog niet rendabel. Aleide werkt daarom naast haar professionele carrière bij de Alkmaarsche Courant, het regionale gedeelte van het Noordhollands Dagblad. Sinds juli 2013 mag ze zich bachelor Media, Informatie en Communicatie noemen en in oktober van dat jaar richt ze haar eigen bedrijfje Aleide Lawant Personal Training op. Want uiteindelijk wil ze volledig met de sport bezig zijn, zolang de wedstrijdcarrière nog voortduurt, maar ook daarna.

Inmiddels traint Aleide ook Braziliaans Jiu Jitsu met haar vriend, zwarte bander Jonathan Ornella, met het oog op het draaien van Mixed Martial Arts partijen in de nabije toekomst.